Tante Troela eclairs

Door 18 augustus 2015Gebak, Toetje
Tante Troela (geschreven door David Walliams), het favoriete boek van Annemijn en Jobke, eet alleen maar toetjes. Een reusachtige apfelstrudel, roomsoepjes opgestapeld tot tegen het plafond en eclairs zo groot als een hoofdkussen. Mmm eclairs dat lusten Annemijn en Jobke wel. Zo groot als een hoofdkussen is niet gelukt maar ze zijn wel heel lekker.

Ingrediënten
Deeg:

4 el water
4 el melk
50 gr ongezouten roomboter
1 tl suiker
snufje zout
125 gr bloem
2 a 3 eieren

Vulling:
4 x eigeel
65 gr suiker
15 gr bloem
15 gr maismeel
350 ml melk
1 vanille stokje

Glazuur:
1 a 2 tl water
75 gr poedersuiker

 

 

Eclairs bereiden
Deeg:
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe het water, melk, boter, suiker en zoet in een steelpan en breng het aan de kook. Als het kookt haal je de pan van het vuur en voeg je snel de bloem toe. Roer het goed door zodat alles vermengd is.

Zet de pan terug op het vuur en kook nog een minuutje terwijl je alles goed oor blijft roeren. Zodra het deeg los komt van de rand van de pan kun je de pan van het vuur halen.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe totdat het deeg glad is en langzaam van de lepel druppelt. Het kan zijn dat je niet alle eieren nodig hebt. Het deeg mag niet zo dun worden dat het zo door een spuitzak lekt.

Leg bakpapier op een bakplaat. Doe het deeg in een spuitzak en spuit 12 langwerpige vormpjes. Doe het bakblik in de oven en bak de eclairs in ongeveer 30 a 35 minuten gaar.

Vulling:
Doe de eieren in een kom samen met het suiker. Mix dit tot het lichtgeel wordt en dikker. wordt. Doe het bloem en het maismeel erdoor heen en zet het apart.

Snijd het vanille stokje doormidden en haal het rasp uit het stokje. Doe dit in een steelpan samen met de melk. Breng het langzaam aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het fornuis en laat je het 30 seconde afkoelen.

Meng stap voor stap de helft van de melk met het eiermengsel. Als je sit te snel doet kunnen de eieren gaan klonteren wat niet de bedoeling is. Mix het elke keer goed door elkaar. Doe dit daarna in de pan bij de overgebleven melk. Breng dit weer aan de kook en laat het 1 minuut zachtjes doorkoken. Blijf het goed door roeren.

Doe de vulling in een schone kom en doe er een dun laagje poedersuiker op om het vormen van een vel tegen te gaan. Laat de vulling snel afkoelen door bijvoorbeeld de kom met de vulling in een bak met ijs te doen. Doe de vulling in de koelkast zodra het afgekoeld is totdat je de eclairs met de vulling gaat vullen.

Glazuur maken:
Doe de poedersuiker in een bakje. Voeg een klein beetje water toe en meng het goed door. Voeg weer een beetje water toe en meng het weer goed door. De glazuur is klaar als het glazuur langzaam van de lepel druppelt. Maak het niet te dun. Als het te dun is geworden kun je weer wat poedersuiker toevoegen.

Eclairs vullen:
Haal de eclairs uit de oven en laat afkoelen. Snijd de eclairs doormidden. Doe de vulling in een spuitzak en vul de eclairs met de vulling. Doe bovenop de eclairs een beetje glazuur. Laat het glazuur opdrogen. Is het glazuur droog? Eten maar!