Vanillepudding

By 24 augustus 2015Toetje
Oooh lekker vanillepudding gemaakt door Ferieke. Niet moeilijk maar het kost wel wat tijd omdat de pudding een tijdje in de oven moet garen. Top met aardbeiensaus maar je kunt natuurlijk ook de aardbeien vervangen door bramen, frambozen etc. Het recept komt uit het kookboek voor meisjes van 8 tot 88 van  Mirjam van der Rijst en Marcel van Driel.

Ingrediënten
Pudding:
2 vanillestokjes
500 ml melk
4 eieren
100 gram suiker

Saus:
250 gr aardbeien
50 gr suiker
sap van een halve citroen

 

Vanillepudding bereiden:
Verwarm de over voor op 180 graden.

Pudding:
Snijd de vanillestokjes open over de hele lengte zodat het vanillemerg zichtbaar wordt. Doe ze met de melk in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Doe de suiker en de eieren in een kom. Klop de eieren en het suiker goed door elkaar. Haal de vanillestokjes uit de pan en roer de warme melk beetje voor beetje door de eieren.

Pak een ovenvaste schaal of schaaltjes. Vet deze in zodat de vanillepudding niet blijft plakken. Vul de schaal/ schaaltjes met het eimengsel. Pak een bakvorm zet daar de schaal/ schaaltjes in. Voeg water in de bakvorm toe tot onder de rand van de schaal met het eimengsel. Zet het bakvorm voorzichtig in de oven en laat het in ongeveer 40 minuten gaar worden. Als je kleine schaaltjes gebruikt dan kan de vanillepudding  iets sneller gaar zijn. Pak een sate prikker. Doe deze in de pudding. Komt hij er schoon uit? Dan is de pudding gaar.

Saus:
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Doe de aardbeien in een pannetje samen met de suiker, citroensap en water. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de aardbeien met een staafmixer. Laat de saus afkoelen.

Je kunt de vanillepudding warm of koud serveren met de saus erbij.