Hawaïaanse rijstsalade

HawaiaanseSalade-1600x1000
Verse ananas, superlekker en het zit in deze Hawaïaanse rijstsalade gemaakt door Jobke (met een heel klein beetje hulp van Ferieke). Behalve ananas en rijst zit er o.a. kokos en gember in. Het recept komt uit het kookboek Salmagundi van Sally Butcher.

Ingrediënten
Salade:
2 dl water
klontje boter
snufje zout
150 gr basmati rijst
35 gr sesamzaad
25 gr kokossnippers
1 grote ananas
1 rode paprika gesneden in kleine stukjes
1 el boter
1 ui in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
2 cm verse gember geschild en geraspt
1 el bruine suiker
1 lente ui in stukjes gesneden

Dressing:
3 el kokosolie
1 el balsamicoazijn
sap en rasp van 1 limoen
snufje zout

 

Hawaïaanse salade bereiden:
Doe het water, de boter en het zout in een pan en breng het aan de kook. Voeg de rijst toe en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst klaar is zet je het apart en laat je het afkoelen.

Rooster het sesamzaad en kokos in een droge koekenpan en laat het afkoelen.

Verwijder de buitenkant van de ananas en snijd het in stukjes. Smelt de boter in de pan en bak de ananas en de ui bruin. Voeg de knoflook, gember en suiker toe. Bak een paar minuten mee en haal de pan van het vuur.

Verhit de kokosolie in een kleine pan en meng de balsamicoazijn, limoen en een snufje zout erdoor.

Meng de rijst met het kokos-sesammengsel, de lente ui en paprika. Roer het ananasmengsel door de rijst en schep alles goed door elkaar. Giet de dressing erover. Doe de Hawaïaanse rijstsalade op een bord en lekker eten maar…