Kip met friet en appelmoes

Kip met friet en appelmoes maar dan anders… De friet is gemaakt met zoete aardappels en de mayonaise is een yoghurtsausje. Het kost even wat tijd maar dan heb je wel een super lekkere maaltijd. Het recept van de kip en appelmoes komt uit het Kaapse raasdonders, het Annie M.G. Schmidt kookboek met tekeningen van Fiep Westendorp.

Ingrediënten
Kip:
8 kipdrumsticks (ong. 700 gram)
zout
peper
25 à 50 gr boter

Friet:
750 gr zoete aardappel
2 tenen knoflook
5 el olijfolie
een beetje paprikapoeder
zeezout

Appelmoes:
1 kilo appels (bijv goudrenetten)
3 el suiker
1 el citroensap
1 zakje vanillesuiker
beetje kaneel

Sausje:
200 ml Bulgaarse yoghurt
3 el tomatenpuree
zout
peper

Kip met friet en appelmoes bereiden:
Verwarm de over voor op 200 graden. Begin met het maken van de frietjes want die duren het langst. Als je die klaar hebt maak dan de kip, appelmoes en het sausje.

Friet:
Leg op een bakblik een vel bakpapier. Schil de aardappels met een dunschiller en snijd ze in frietjes. Leg de frietjes in het bakblik.

Pers boven een klein kommetje de 2 tenen knoflook. Voeg de olijfolie en paprikapoeder toe en roer het goed door elkaar. Wrijf het olijfolie mengsel met een kwastje over de frietjes. Strooi wat zeezout over de aardappels en zet de frietjes in het midden van de oven.

In 45 à 50 minuten zijn de frietjes klaar.

Kip:
Strooi wat peper en zout over de kippenpootjes. Doe de boter in de pan. Laat de boter op een middelhoog vuur lichtbruin worden en doe de kip in de pan. Bak de kip aan alle kanten tot hij een bruin korstje heeft.

Zet het vuur laag en laat de kip  20 à 25 minuten bakken met de deksel schuin op de pan. Keer de kip af en toe om.

Appelmoes:
Schil de appels met een dunschiller. Snij ze in vieren. Haal uit ieder partje het klokhuis. Snij de appels in kleine stukjes.

Giet een klein laagje water in de pan. Doe de appelstukjes, suiker, vanillesuiker en het citroensap in de pan. Zet de pan op een middelhoog vuur. Breng de appels aan de kook. Laat het in 10 minuten op een laag vuur zachtjes koken. Roer af en toe met de lepel door de appelmoes.

Haal de pan van het vuur. Laat de appelmoes iets afkoelen. Neem de staafmixer en mix de appels tot moes. Zijn de appels tot een lekkere moes gepureerd, voeg dan nog een beetje kaneel toe.

Sausje:
Pak een kommetje en doe daar de Bulgaarse yoghurt in. Voeg de tomatenpuree, zout en peper toe en meng het goed door elkaar. Proef of het sausje lekker is.

Vind je het te flauw voeg nog wat peper en zout toe. Vind je het te sterk voeg dan wat yoghurt toe totdat je je ideale sausje hebt gemaakt.

Leg de kip met friet op een bord voeg dan de appelmoes en het sausje toe.