Appeltje met vanillesaus

Annemijn heeft 1 van haar lievelingstoetjes gemaakt: een appeltje met vanillesaus. Je boort een gaatje in de appel, vult dit met walnootjes en rozijnen. Een beetje vanillesaus erover en je hebt een superlekker toetje. Het recept komt uit het kookboek Appels & Peren van Sandra Ysbrandy.

Ingrediënten
Appeltjes
4 appels (of 5 als je thuis met z’n 5-en bent…) Elstar of Jonagold
50 gr walnoten, grof gehakt
1 tl kaneel
1 el rietsuiker
1 el rozijnen
een paar klontjes boter

Vanillesaus
500 ml volle melk
3 eidooiers
75 gr suiker
1/2 vanillestokje

Benodigdheden
garde
appelboor
ovenschaal

 

Appeltje met vanillesaus bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Appeltjes:
Was de appels. Snijd met een appelboor het klokhuis eruit. Maak de opening nog iets groter zodat je de appel makkelijk kunt vullen. Snijd een stukje van de onderkant van de appel zodat de appel rechtop in de ovenschaal kan staan. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Zet de appels in de ovenschaal.

Maak de vulling voor de appeltjes. Doe de walnoten samen met de kaneel en de rozijnen in een schaaltje en roer het door elkaar. Vul de appels met een lepel vulling totdat de gaten van de appels gevuld zijn. Leg bovenop de appel, op de vulling, een klein klontje boter. Zet de appels 15 minuten in de oven.

Vanillesaus:
Pak een steelpannetje en doe de melk in de pan. Snijd het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit met een mesje. Doe de merg en het vanillestokje in de pan met melk. Zet het vuur aan en breng de melk langzaam aan de kook. Laat de melk ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje op het vuur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Haal het vanillestokje eruit.

Doe de eigelen in een kom samen met het suiker. Klop dit goed door elkaar. Giet de hete melk langzaam, beetje bij beetje, bij de eigelen. Klop het goed door elkaar. Giet dit alles weer terug in het steelpannetje en zet het op een heel laag vuurtje. Laat de vanillesaus, terwijl je blijft roeren, rustig wat indikken. Let op dat je het mengsel niet laat koken want dan gaat het schiften. Het indikken kan een minuut of 10 duren.

Pak een schaaltje. Zet een appeltje in het schaaltje. Giet de vanillesaus erover heen en klaar is je appeltje met vanillesaus.