Gevulde speculaas

Het kost veel tijd maar dan heb je de allerlekkerste gevulde speculaas en ook nog eens helemaal zelf gemaakt. Annemijn en Ferieke zijn de uitdaging aangegaan en hebben eerst de amandelspijs gemaakt. Een paar dagen later het deeg en weer een dag later alles samengevoegd tot een heerlijke gevulde speculaas. Het recept komt uit het kookboek ‘Het grote Sinterklaas kookboek’ van Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan.

Ingrediënten

Amandel spijs
1 citroen, schoongeboend
200 gr blanke amandelen
200 gr fijne kristalsuiker
1 ei
1 vanillestokje

Speculaas deeg
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkere basterdsuiker
2 el speculaaskruiden
een snufje zout
175 gr koude roomboter, in stukjes

Gevulde speculaas
2 eieren, gesplitst
3 el blanke amandelen
wat bloem voor het uitrollen van het deeg

Benodigdheden
keukenmachine of een hamer, plastic boterhamzakje, huishoudfolie, staafmixer, bakplaat, bakpapier, deegroller

Gevulde speculaas bereiden

Amandelspijs (3 tot 5 dagen van tevoren maken)
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.

Keukenmachine:
Doe de amandelen in de keukenmachine. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een puntig mesje de zaadjes uit het stokje. Snijd het stokje fijn. Voeg bij de amandelen. Gebruik eerst de pulseknop om de amandelen grof te hakken en maal ze vervolgens fijn. Voeg de suiker, de geraspte citroenschil, 1 el citroensap en het ei toe aan de amandelen. Laat de machine nog 4 a 5 minuten draaien.

Geen keukenmachine:
Doe de amandelen in een plastic boterhamzakje en sla met een hamer de amandelen fijn. Doe de amandelen in een kom. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een puntig mesje de zaadjes uit het stokje. Snijd het stokje fijn. Voeg bij de amandelen. Voeg de suiker, de geraspte citroenschil, 1 el citroensap en het ei toe aan de amandelen. Mix alles goed door elkaar en fijn met de staafmixer.

Schep het amandelspijs op een stuk huishoudfolie en pak het goed in. Laat het amandelspijs minimaal 3, liefst 5, dagen in de koelkast rusten, zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen.

Speculaas deeg (1 dag van tevoren maken)
Zeef het bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en naar smaak zout boven een ruime kom. Voeg de boter toe en snijd de boter met twee messen door het bakmeel. Kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en wikkel elk stuk in huishoudfolie. Laat de stukken deeg in de koelkast 1 dag rusten.

Gevulde speculaasruiten
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pak het amandelspijs uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Kneed de eidooiers door het amandelspijs.

Pak het deeg uit de koelkast. Bestuif het werkvlak met wat bloem. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een vierkante lap van ongeveer 5 mm dikte. Leg het bakpapier op de bakplaat en hierop 1 deeglap.

Klop in een kommetje de eiwitten los en bestrijk het deeg op de bakplaat met eiwit. Verkruimel met je vingers het amandelspijs grof boven het deeg op de bakplaat. Verdeel het gelijkmatig over het deeg en druk het spijs met je vingers of met de achterkant van een natte lepel aan. Bestrijk het spijs met eiwit. Leg de andere lap deeg op het spijs en druk alles lichtjes op elkaar. Bestrijk de bovenkant ook met eiwit.

Snijd met een groot scherp mes de speculaas in repen van ca. 3 cm breed en vervolgens in ruiten van ca. 6 cm groot. Maak de ruiten niet los en laat de afsnijdsels rondom zitten. Druk in iedere ruit een amandel.

Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak het gevulde speculaas in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de gevulde speculaas op de bakplaat afkoelen.

Na 10 minuten kun je de ruiten los snijden en de gevulde speculaas lekker opeten!