Smoor daging, snijbonen en rijst

Smoor daging, snijbonen en rijst
Annemijn mocht naar de boekpresentatie van ‘De geur van witte rijst”, een verzameling van Indische eet- en kookherinneringen. Ze heeft Rachel de Vries ontmoet en beloofd om haar recept Smoor daging te maken. Samen met de snijbonen (een recept van Laura Looye) en rijst een top gerecht. Het is een stoofvlees gerecht dus het kost wel wat tijd. Annemijn heeft op dag 1 het vlees gemarineerd met de tamarindepasta en dag 2 de rest gedaan.

Ingrediënten
Smoor daging

500 gr runderstoofvlees
4 el roomboter
250 ml kokend water
1 ui
2 teentjes knoflook
3 el ketjap manis
1/2 tl peper
zout
nootmuskaat
tamarindepasta

Snijbonen
300 gr basmati rijst
200 gr snijbonen
ketjap, naar smaak
gembersiroop naar smaak
1 ui
1 teentje knoflook
zonnebloemolie

Benodigdheden
keukenpapier

Smoor daging, snijbonen en rijst bereiden

Smoor daging
Doe een beetje tamarindepasta, ongeveer net zo groot als een walnoot, in een bakje met 3 eetlepels warm water. Roer dit goed door elkaar. Snijd het vlees in stukjes en doe het in een kom. Roer de tamarindepasta door het vlees. Zet het runderstoofvlees in de koelkast en laat de tamarindepasta een paar uur intrekken.

Haal het runderstoofvlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout, peper en nootmuskaat.

Pel de ui en snijd het in kleine stukjes. Pel de knoflookteen. Verhit de boter in een braadpan. Voeg de ui toe en pers de knoflook boven de pan. Fruit de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg het vlees toe en bak het aan beide kanten bruin.

Voeg de ketjap en water toe en laat alles sudderen tot het vlees zacht is. Dit duurt 2 tot 3 uur.

Snijbonen
Snijd de ui in kleine stukjes en pel de knoflookteen. Doe een scheutje zonnebloemolie in een pan. Voeg de ui toe en pers de knoflook boven de pan. Bak ze tot de ui een beetje glazig is.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voeg de snijbonen, ketjap en gembersiroop toe aan de ui en knoflook. Laat alles op een klein vuurtje gaar stoven.

Verdeel de de smoor daging, snijbonen en rijst over 4 borden en lekker eten maar!