Boerenkool door Kids in the Kitchen
Verse boerenkool, nog aan de stengel… Annemijn en Jobke hebben er ouderwetse boerenkool stamppot van gemaakt. Aardappels koken, puree ervan maken samen met boerenkool, cashewnootjes, spekblokjes en een rookworst. Mmm superlekker.

Ingrediënten

500 gr verse boerenkool, niet fijngesneden
1 kilo kruimige aardappels
250 ml yoghurt (je kunt ook melk gebruiken, daar heb je wel vele minder van nodig om de puree goed lekker smeuig te maken)
100 gr ongezouten cashewnoten
1 runderrookworst (250 gr)
100 gr magere spekblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
scheutje olijfolie
zout
zwarte peper

Benodigdheden
dunschiller, hamer, plastic boterhamzakje

Boerenkool bereiden
Schil de aardappels. Doe ze in een pan met water en voeg een snufje zout toe. Leg de rookworst bovenop in de pan in de plastic verpakking. Breng het water aan de kook. Kookt het water? Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat in ongeveer 10 a 15 minuten de aardappels gaar koken. Check met een vork of de aardappel gaar is. Valt de aardappel uit elkaar? Dan is de aardappel gaar. Voelt hij nog hard aan? Laat ze dan nog een paar minuten koken tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en giet het water af in een vergiet. Doe de aardappels terug in de pan. Laat de rookworst een beetje afkoelen.

Terwijl de aardappels koken snijd je de ui in kleine stukjes en pel je de knoflook.  Was de boerenkool en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de boerenkool los van de steel en snijd het in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook. Voeg de boerenkool toe in de pan en bak het ongeveer 15 a 20 minuten mee op laag vuur.

Hak de cashewnoten in kleine stukjes. Je kunt dat met de hand doen of je doet de cashewnoten in een plastic boterhamzakje. Je pakt een hamer en slaat ze met de hamer kapot.

Pak een klein bakpannetje. Zet deze op het vuur en voeg de spekblokjes toe. Bak de spekblokjes in hun eigen vet een minuut of 5.

Doe de yoghurt bij de aardappels en stamp de aardappels fijn tot een puree. De puree moet lekker smeuig zijn. Heb je geen yoghurt dan kun je ook melk of creme fraiche gebruiken. Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe aan de puree. Voeg de cashewnoten, boerenkoolmengsel en spekjes toe en roer alles goed door de puree. Breng de stampot op smaak met zout en peper.

Verdeel de boerenkool over 4 borden… En klaar is je boerenkool!