Kerst chocoladetaart

Kerst chocoladetaart gemaakt door Annemijn en Ferieke Kids in the Kitchen
Het ultieme kersttoetje volgens Annemijn en Ferieke: een chocoladetaart in 3 lagen met een lekkere vulling… Heb je in de kerstvakantie een middag de tijd: ga hem dan maken want hij is echt zooooo lekker! Het recept komt uit comfortfood van Jamie Oliver.

Ingrediënten
Taart:
250 gr boter en een beetje extra om de springvorm mee in te vetten
150 gr pure chocolade (70% cacao)
2 el olijfolie
300 gr fijne kristalsuiker
6 eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
4 el cacaopoeder

Chocolade-rijstlaagje
300 gr pure chocolade (70% cacao)
75 gr boter
100 ml slagroom
1 el vloeibare honing
100 gr rijstwafels in hele kleine stukjes

Nougatglazuur
2 eiwitten
3 el vloeibare honing
200 gr fijne kristalsuiker
1 tl wijnsteenzuur
1/2 tl vanille-extract
1/2 tl oranjebloesemwater
150 ml slagroom

groene, rode en witte fondant om taart mee te versieren

Benodigdheden
springvorm (23cm), bakpapier, mixer, kerstvormpjes, deegroller

 

Kerst chocoladetaart maken:
Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet de springvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier.

Taart
Breek de chocolade in kleine stukjes. Doe de chocolade in een pannetje samen met de boter, de olie en de suiker. Zet het op het vuur en laat het langzaam smelten. Roer het regelmatig door elkaar zodat het een homogeen, glanzend mengsel wordt.

Haal het pannetje van het vuur en laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen.  Klop er met een mixer één voor één de eieren door. Zeef er het meel, de cacao en een flinke snuf zeezout bij, en klop het beslag nog even goed door elkaar.

Giet het beslag in de springvorm. Zet het in de oven en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar. Steek een houten prikkertje in de taart om te zien of hij gaar is. Als er nog vochtige chocolade op zit dan moet hij nog even in de oven. De bovenkant van de cake barst tijden het bakken hier en daar open maar dat is niet erg. Daar zie je niks meer van als alle heerlijke versiering er straks op zit.

Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de taart daarna uit de vorm en leg hem op een rooster.  Leg hem wanneer hij volledig afgekoeld is op een schaal, snijd hem met een lang mes overdwars in 3 gelijke plakken en leg de 2 bovenste plakken op verschillende borden.

Chocolade-rijstlaagje
Breek de chocolade in stukjes. Doe de chocolade samen met de boter, de honing, de room en een snufje zout in een pannetje. Zet het pannetje op een laag vuur en laat het smelten. Roer regelmatig door elkaar om een homogeen glanzend mengsel te krijgen. Haal de pan van het vuur en laat het 5 minuten afkoelen. Roer de rijstwafels erdoor. Verdeel het mengsel over de 3 afgekoelde taartplakken en strijk het in een egale laag tot aan de randen uit.

Nougatglazuur
Doe de eiwitten met de honing, de suiker, het wijnsteenzuur, zout en een scheutje water in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met zachtjes pruttelend water, draai het vuur hoog en klop het mengsel 6 tot 7 minuten met een mixer tot zich puntjes vormen.

Haal de kom van de pan, voeg vanille-extract en oranjebloesemwater toe. Blijf kloppen tot het mengsel flink dik is. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen, verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 taartplakken en stapel deze op elkaar. Leg bovenop de taart nog een dun laagje glazuur.

Rol met een deegroller de fondant uit tot dunne plakjes. Steek een vormpje uit de fondant en versier er de taart mee.