Stamppotje met pastinaak, wortel en een bietje

Stamppotje met pastinaak, wortel en een bietje
Groente schillen met de dunschiller. Jobke vindt dat 1 van de leukste dingen om te doen… Deze stamppot zit vol met aardappels, pastinaak, wortel en een bietje. Allemaal groentes die je prima met een dunschiller kunt schillen. Met een handje hazelnoten en een uitje heb je een top stamppotje.

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
4 kleurenwortels
2 pastinaken
1 bietje
1 ui
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
een beetje (room)boter
100 ml melk
1 teentje knoflook
handje hazelnoten
1 tl tijm
peper
zout
olijfolie

Benodigdheden
dunschiller, pureestamper, hamer of keukenmachine

Stamppotje met pastinaak, wortel en een bietje bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Aardappelpuree
Schil de aardappels en snijd ze in even grote stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en een beetje zout. Zet op het vuur en breng aan de kook. Kook in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de aardappels af. Doe de aardappels in een pan die in de oven mag. Doe een scheutje melk bij de aardappels en pureer met een stamper de aardappels. Doe er steeds een scheutje melk bij totdat de puree lekker smeuïg is.

Pastinaak, wortel en bietje
Maak de wortels, pastinaak en bietje schoon met een dunschiller. Snijd ze in stukken. Probeer de stukken groente even groot te maken zodat alles tegelijk gaar is. Doe de pastinaak, wortel en bietje in een pan met water.  Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook in ongeveer 10 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet.

Uitje, hazelnoot
Schil de ui en snijd het in kleine stukjes. Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de uitjes glazig. Maak het teentje knoflook schoon en doe het in een knoflookpers. Pers het boven de ui en bak het even mee. Hak de hazelnoten in kleine stukjes met een hamer (in een plastic boterhamzakje) of keukenmachine. Doe de hazelnoten bij de ui en bak even mee.

Stamppotje met pastinaak, wortel en bietje
Voeg de groente toe aan de puree en pureer ze door de aardappelpuree. Doe het uimengsel bij de puree en roer het goed door de puree. Breng op smaak met zout, peper en tijm. Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel het over de stamppot. Voeg wat kleine klontjes boter toe. Plaats de stamppot 10 minuten in de oven zodat de kaas en boter smelten en een mooi goudbruin laagje vormen.

Haal uit de oven en klaar is je super stamppotje met pastinaak, wortel en een bietje.