Witlofschotel met appels & pruimen

Witlofschotel met appels & pruimen - Kids in the Kitchen
Eigenlijk vinden Jobke en Annemijn witlof niet zo lekker. Gewoon gekookt vinden ze zelfs vies… Maar deze witlof gaat samen met o.a. aardappels, appels, pruimen en walnoten de oven in en dat vinden ze dan wel weer lekker…

Ingrediënten
800 gr witlof
1 kilo aardappels, rode aardappels
2 appels
1 ui
50 gr gedroogde pruimen
50 gr walnoten
1 tl tijm
1 tl salie
1 el mosterd
3 el olijfolie en olie om de ovenschaal in te vetten
100 gr geraspte kaas zoals gruyere

Benodigdheden
dunschiller, ovenschaal, knoflookpers

Witlofschotel met appels & pruimen bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Snijd de witlof in vieren en haal het harde stukje aan de binnenkant eruit. Schil de aardappels en snijd de aardappels in stukken (niet te groot zodat ze niet te lang hoeven te koken om gaar te worden). Doe de witlof en aardappels in een pan met water. Breng aan de kook en laat het 5 minuten koken.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Doe de stukjes appels in een kom. Doe de olijfolie, met de tijm, salie en mosterd in een schaaltje. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer het goed door elkaar. Doe het in de kom bij de appels en roer goed door elkaar.

Snijd de pruimen in stukjes. Breek de walnoten in stukjes. Doe de pruimen en walnoten bij de appels in de kom. Snijd het uitje in stukjes en doe het bij de appels.

Als de witlof en aardappels klaar zijn giet je het water af. Laat een beetje afkoelen. Snijd de witlof en aardappels in kleine stukjes. Doe ze bij de appels en roer goed door elkaar.

Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Doe alles uit de kom in de ovenschaal. Verdeel de geraspte kaas erover en zet de ovenschaal in het midden van de oven. Bak de schotel in 30 minuten in de oven.

Als de kaas lekker gesmolten is en alle ingrediënten lekker pruttelen is de ovenschaal klaar. Haal de ovenschotel uit de oven. Pak 4 borden en schep de witlofschotel met appels en pruimen op het bord…