Een artisjok is een bloem en wordt, voordat hij gaat bloeien, geplukt. Ferieke is er dol op. Kook de artisjok, en serveer het met 2 sausjes. Pel blaadje voor blaadje de artisjok totdat je bij het bloemhart komt. Haal de sprieten weg en je komt bij het superlekker bloemhart.

Ingrediënten
4 artisjokken

4 eetlepels balsamico azijn
zout

Sausjes:
4 eierdooiers
peper
zout
1 eetlepel citroensap
1 dl olijfolie
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel kerriepoeder

Bereiden
Artisjok:
Snijd de stelen van de artisjok en 1/3 van de bovenkant. Doe water in de pan en breng het aan de kook. Doe de artisjokken met de azijn en zout in de pan. Kook de artisjok in ongeveer 40 minuten gaar. De artisjokken zijn gaar als je de blaadjes er makkelijk vanaf kunt halen.

Haal de artisjokken uit de pan en leg ze op z’n kop om al het water eruit te laten lopen.

Sausjes:
Doe de eierdooiers in een kom samen met de peper, zout en citroensap. Mix het door elkaar totdat het een crème wordt. Voeg daarna heel langzaam de olie toe. Verdeel de saus over 2 kommetjes. Voeg de mosterd toe in het ene kommetje en de kerriepoeder in het andere kommetje.

Leg de artisjok op een bord met een beetje saus erbij en brood.