Rozenbotteljam

Door 10 september 2015Beleg
Weet jij wat een rozenbottel is? Jobke vond ze op een markt in Amstelveen. Een rozenbottel is de vrucht van een roos. Je kunt er superlekker jam van maken en dat heeft Jobke dan ook gedaan.  Je kookt de rozenbottels, doet er wat citroensap, geleisuiker en kaneel bij en klaar…

Ingrediënten
500 gr rozenbottels
300 gr geleisuiker
sap van een halve citroen
1 tl kaneel

Benodigdheden:
roerzeef
2 glazen potten

Met deze hoeveelheid maak je ongeveer 2 potjes jam. 

 

 

Rozenbotteljam bereiden:
Doe 2 glazenpotjes in een pan met kokend water. Kook ze een minuut of 4 en haal ze dan uit de pan. Zet ze tot gebruik op de kop. Door de potten te koken worden ze helemaal schoon.

Was de rozenbottels. Verwijder de kroontjes van de rozenbottels. Doe de rozenbottels in een pan met water. Doe er zoveel water in dat de rozenbottels onder water staan. Breng het aan de kook en kook de rozenbottels in ongeveer 30 minuten zacht.

Laat de rozenbottels iets afkoelen en doe ze dan beetje voor beetje in de roerzeef. Zeef de rozenbottels boven een pan. Doe de citroensap, geleisuiker en kaneel bij de gezeefde rozenbottels. Zet de pan op een laag vuur en laat het nog even 5 minuten zachtjes warm worden. Roer de rozenbotteljam regelmatig door.

Laat de rozenbotteljam iets afkoelen en die ze dan in de schone potjes. Doe een deksel op de pot en zet het potje met rozenbotteljam op de kop. Laat het afkoelen. Afgekoeld? Dan is de jam heerlijk op een boterham maar ook in bijvoorbeeld yoghurt…

Tip:
Geleisuiker bindt een jam beter dan gewone suiker vandaar dat je meestal bij het maken van een jam geleisuiker gebruikt.