Bloemkool met kaas maar dan anders? Maak dan deze bloemkooltaart. De bloemkool meng je met 7! eieren, kruiden en Parmezaanse kaas. Zet het in de oven en na ongeveer 45 minuten heb je een super maaltijd. Het recept komt uit Plenty more van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten

1 bloemkool (450 gr)
1 rode ui
75 ml olijfolie
1 tl rozemarijn, fijngehakt
7 eieren
15 gr basilicum, fijngehakt
120 gr bloem
1,5 tl kurkuma
1,5 tl bakpoeder
150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
boter om de springvorm mee in te vetten
1 el sesamzaad
1 tl nigellazaad (verkrijgbaar bij de toko en ook Verstegen heeft het)
zout
zwarte peper

Benodigdheden:
bakpapier
springvorm

Bloemkooltaart bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan met water. Breng het aan de kook en laat de bloemkool in ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn. Ze zijn klaar als je er met een lepel op drukt en ze breken. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen.

Snijd van de rode ui 4 dunne plakken af en zet het opzij. Hak de rest van de ui grof. Pak een kleine pan en doe daar wat olijfolie in. Voeg de ui en rozemarijn toe. Smoor 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Doe in een kom de gesmoorde ui met de eieren en het basilicum. Klop het goed door elkaar. Voeg bloem, bakpoeder, kurkuma, Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en peper (naar smaak) toe. Klop alles goed door elkaar. Schep de bloemkoolroosjes voorzichtig erdoor.

Bekleed de bodem en de wand van een springvorm (24 cm doorsnee) met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter. Vermeng het sesamzaad met het nigellazaad. Strooi het zaad rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart in ongeveer 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is. Steek een sateprikker in het midden van de taart. Als deze er droog uitkomt is de taart klaar. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Als de bloemkooltaart nog lekker warm is kun je hem opeten (op kamertemperatuur kan ook).