Gnocchi met pompoensaus

Gnocchi met pompoensaus
Jobke en Ferieke hadden zin om uitgebreid te koken en hebben zelf gnocchi gemaakt. Gnocchi maken is niet moeilijk maar het kost wel veel tijd. Heb je tijd probeer het dan eens te maken. Jobke en Ferieke hebben gnocchi met pompoensaus gemaakt. Gnocchi is net zo veelzijdig als pasta en is ook heel lekker met allerlei andere sauzen.  Het recept komt uit Comfort food van Jamie Oliver.

Ingrediënten
Gnocchi
1,5 kilo kruimige aardappels
2 eigeel
150 gr bloem
1 bol nootmuskaat
zeezout

Pompoensaus
1 flespompoen (rond de 1,2 kilo)
4 tenen knoflook
4 takjes verse rozemarijn
olijfolie
1 groentebouillonblokje
Parmezaanse kaas
500 ml kokend water
zout
peper

Benodigdheden
bakblik, vijzel, pureestamper, rasp

 

Gnocchi met pompoensaus bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aardappels. Leg de aardappels in een groot bakblik en zet ze 1 uur in de oven tot ze gaar zijn. Prik met een vork in een aardappel om te checken of hij gaar is. Kun je makkelijk erin prikken en valt hij wat uit elkaar dan is hij gaar. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder de schillen. Stamp de aardappels fijn tot een puree.

Pompoensaus
Schil de pompoen. Snijd de pompoen voorzichtig in de lengte doormidden. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in kleine stukjes. Pel de knoflooktenen. Haal de rozemarijnblaadjes van de takjes. Doe de knoflook en rozemarijn in een vijzel en stamp ze fijn. Zet een braadpan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Als de olie warm is voeg je de knoflook en rozemarijn toe. Bak ze ongeveer een minuut op matig vuur. Doe de pompoen erbij. Kruimel het bouillonblokje erover en giet 500 ml kokend water in de pan. Doe de deksel op de pan en laat de flespompoen een minuut of 25 a 30 lekker pruttelen. Roer wel af en toe. De pompoen is klaar als het uit elkaar begint te vallen en een lekkere dikke saus wordt. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Gnocchi
Zet een grote pan goed gevuld met water op het vuur en breng het aan de kook. Schep de puree op een grote plank en maak een kuiltje in het midden. Doe de eigelen, bloem en een snufje zout in het kuiltje. Rasp er een kwart van de nootmuskaat over. Kneed dit alles goed door elkaar. Deel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk tot een lange dikke worst van ongeveer 2 centimeter dik. Snijd de worst in stukjes van 2 a 3 centimeter. Doe de bloem in een schaaltje en bestuif de stukjes deeg met een beetje bloem.

Doe de gnocchi in gedeeltes in de pan met kokend water. Ze zullen naar de bodem zakken. Zodra ze gaar zijn komen ze vanzelf boven drijven. Ze worden heel snel gaar, in een minuut of 3 a 4. De snelheid hangt een beetje af van de grote van je gnocchi’s. Leg een portie gnocchi’s op een bord. Doe er de pompoensaus over en rasp er een beetje Parmezaanse kaas over.