Lasagne met courgette
Lasagne kun je op 100 manieren maken. Jobke heeft lasagne met courgette gemaakt, een Italiaanse versie met onder andere tomaat, rode paprika, courgette, ricotta, mozzarella en Parmezaanse kaas. Makkelijk te maken en superlekker…

Ingrediënten
1 kilo tomaten
1 courgette
1 ui
2 rode paprika’s
2 knoflooktenen
125 gr ricotta
125 gr mozzarella
olijfolie
verse basilicum
3 takjes verse tijm
zout
zwarte peper
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
8 lasagne bladen

Benodigdheden
ovenschaal, roerzeef

Lasagne met courgette bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd in elke tomaat een klein kruisje. Doe water in een pan en voeg de tomaten toe. Breng aan de kook en laat de tomaten even koken totdat je ziet dat het vel loslaat. Haal de tomaten uit de pan en laat ze afkoelen. Zet de roerzeef op een kom en roer de tomaten door de roerzeef. Heb je geen roerzeef snijd de tomaten dan in kleine stukjes.

Snijd de ui in kleine stukjes en pel de knoflookteen. Doe een scheutje olijfolie in een bakpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak ze rustig tot de ui glazig is. Snijd ondertussen de paprika’s in stukjes. Voeg de paprika’s toe aan de ui en bak een paar minuten mee. Voeg de gezeefde tomaten en tijm toe. Roer alles goed door elkaar en laat een minuut of 10 sudderen zodat de saus wat indikt. Voeg dan naar smaak zout en peper toe.

Snijd de courgette in dunne plakjes. Doe de courgette samen met de ricotta in een kom en roer het goed door elkaar. Scheur de mozzarella in kleine stukjes. Vet de ovenschaal in met een klein beetje olijfolie zodat niet alles aanbakt.

Leg de helft van de courgette plakjes op de bodem van de schaal. Giet er een derde van de tomatensaus over heen.  Pak wat basilicumblaadjes en verspreid ze over de tomatensaus. Leg 4 lasagnebladen over de tomatensaus. Leg de rest van de courgette op de lasagnebladen en schenk daarover een derde van de tomatensaus. Voeg wat basilicumblaadjes toe aan de tomatensaus. Leg er 4 lasagne bladen op. Schenk de rest van de tomatensaus over de lasagnebladen. Verdeel de mozzarella over de tomatensaus. Verdeel er wat basilicumblaadjes over. Als laatste verdeel je de Parmezaanse kaas over de lasagne.

Zet de lasagne in het midden in de oven en laat het in ongeveer 30 minuten gaar worden. De lasagne is gaar als alles goed pruttelt en de lasagnebladen zacht zijn geworden. Haal de lasagne uit de oven. Snijd in stukken en leg op elk bord een stuk lasagne met courgette en lekker eten maar!